Menu Sluiten

Het ras

Rasbeschrijving van de Duitse Staande Korthaar

Kenmerken

De Duitse Staande Korthaar is een adellijke verschijning, die snelheid, kracht en uithoudingsvermogen uitstraalt, heeft uitstekende jachtkwaliteiten en beschikt over een grote veelzijdigheid. Het is een intelligente hond met een behoorlijk inschattingsvermogen. Ook is het een hond met een sterk karakter en ontplooit vrij veel initiatief, maar kan uitstekend voldoen als gezelschapshond, mits men rekening houdt met zijn karakter en zijn behoefte aan beweging.

Oorsprong

Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van de Duitse Staande Korthaar. Een theorie is dat de Duitse Brakachtige hond de stamvader van dit ras zou zijn. Dan is er nog de theorie dat de Korthaar afstamt van de Alans, dogachtige honden uit de tijd van het romeinse rijk. Vast staat dat Duitsland het land van oorsprong is. Dr. Kleeman verdedigde zijn opvatting dat de oorsprong van de Korthaar de Spaanse Pointer was, later gekruist met de Hound. In de jaren ’20 kwam het ras in Duitsland weer tot volledige bloei. In 1897 werd het eerste stamboek van het “Deutsch Kurzhaar Verband” uitgegeven, waarin de eerste rasstandaard van de Korthaar werd beschreven.

Raseigenschappen

De Korthaar is een allround jachthond, die prachtig werk kan laten zien, zowel voor als na het schot. Het is een ruim jagende hond en kan op een indrukwekkende manier wild aantrekken, vastzetten en voorstaan. Als apporteur is hij zeer betrouwbaar, ook als het gaat om ziek geschoten wild, zowel bij de jacht op klein als waterwild. Door zijn bouw en snelheid is hij uitermate geschikt voor de vlakjacht. Net zo gemakkelijk kan hij als zweethond worden ingezet.

Bron: NVDSK