Menu Sluiten

Gezondheid

Ons doel is om gezonde pups te fokken die een lang en gelukkig leven tegemoet gaan bij hun nieuwe baasjes. Dit doel proberen wij na te streven door te fokken volgens de regels van de rasvereniging NVDSK en de Raad van Beheer. Dit houdt in dat de ouderdieren getest worden op de volgende (erfelijke) aandoeningen:

 • Heupdysplasie (HD)
  • Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van het heupgewricht. Bij honden met aanleg voor heupdysplasie vormt de heupkop zich te plat en de heupkom te ondiep waardoor de kop gemakkelijk uit de kom kan schieten. Het kraakbeen van het heupgewricht beschadigt hierdoor, waarbij zich nieuw bot op de kop en de komrand vormt en artrose ontstaat. Voor meer informatie over heupdysplasie kunt op de volgende link klikken: www.mcvoordieren.nl/heupdysplasie-hond
  • Door middel van röntgenfoto’s wordt beoordeeld in welke classificatie de heupgewrichten van de ouderdieren vallen. Deze foto’s mogen vanaf 12 maanden leeftijd gemaakt worden. In Nederland zijn de volgende FCI-einduitslagen mogelijk:
   • HD A (= negatief): de hond is op basis van de röntgenfoto vrij van HD.
   • HD B (= overgangsvorm): op de röntgenfoto zijn kleine veranderingen zichtbaar die het gevolg zijn van heupdysplasie
   • HD C (= licht positief) of HD D (= positief): de hond laat duidelijke veranderingen zien op de röntgenfoto’s die passen in het ziektebeeld van HD
   • HD E (= positief in optima forma): de heupgewrichten zijn ernstig misvormd.

Een hond met een HD A uitslag is niet gegarandeerd van het nooit last krijgen van de heupgewrichten. Erfelijkheid speelt een (grote) rol bij het tot uiting komen van dit ziektebeeld maar ook belasting/beweging met name in de jongere jaren en voeding spelen een rol.

In het fokregelement van de NVDSK staat vermeld dat enkel gebruik gemaakt mag worden van honden met een HD A of B uitslag voor de fokkerij. Onze kennel streeft er naar enkel honden met een HD A uitslag te gebruiken voor de fokkerij, gezien de grote hoeveelheid dekreuen in zowel binnen- als buitenland is dit vooralsnog ook nog zeker mogelijk.

 • Junctional Epidermyolysis Bullosa (JEB)
  • Junctional Epidermyolysis Bullosa (JEB) is een erfelijke aandoening waarbij blaren ontstaan op de huid en de slijmvliezen (met name de mond) omdat de verschillende lagen van de huid niet goed met elkaar in verbinding staan. JEB is een aandoening die autosomaal recessief overerft. Dat wil zeggen dat honden vrij (non porteur) kunnen zijn (homozygoot, normaal), drager (porteur) (heterozygoot, drager van het JEB gen) of lijder (homozygoot, afwijkend).
  • Er is een DNA test beschikbaar voor honden om lijders en dragers uit te sluiten van de fokkerij. Alleen met honden die vrij zijn van het JEB gen mag gefokt worden volgens het fokregelement van de NVDSK.
 • Von Willebrand type II
  • De ziekte van Von Willebrand type II is een (erfelijke) bloedstollingsziekte. Bij onvoldoende aanmaak van de Von Willebrand factor (vWf) stolt het bloed niet goed en kan de hond last krijgen van lichte tot ernstige bloedingen. De vWf vervult namelijk tijdens het stollingsproces een soort lijmfunctie waardoor de bloedplaatjes goed aan het stolsel kunnen hechten. Ook deze ziekte vererft op een autosomaal recessieve manier waarbij een hond vrij (homozygoot, normaal), drager (heterozygoot, drager van het het gen) of lijder (homozygoot, afwijkend) kan zijn.
  • Er is een DNA test beschikbaar voor deze aandoening. Door dragers en lijders uit te sluiten van de fokkerij wordt verspreiding voorkomen.