Menu Sluiten

Actief met de hond

Zoals u in de rasbeschrijving kunt lezen is de Duitse Staande Korthaar een veelzijdige, intelligente hond met een sterk karakter die uitstekend kan voldoen als gezelschapshond, mits men rekening houdt met het karakter en de behoefte aan beweging en uitdaging.

Er zijn verschillende manieren om actief bezig te zijn met uw Duitse Staande Korthaar waarvan een aantal kort toegelicht worden.

Jacht(training)

De Duitse Staande Korthaar is van nature een jachthond en wordt zowel voor het schot (voorstaan en vastzetten van het wild) als voor het werk na het schot ingezet (nazoek en apport). Het werk voor het schot wordt ook wel veldwerk genoemd, de hond maakt hierbij grote slagen over het veld en zoekt het veld systematisch af, als de hond wild vindt zal hij het wild aanwijzen door de typische staande houding aan te nemen met een voorpoot opgeheven.

Het werk na het schot bestaat met name uit het apporteren van wild op het land en uit het water en het nazoeken van velden en bossen. Honden die dit goed beheersen kunnen  samen met hun baasjes (voorjagers genoemd) deelnemen aan verschillende wedstrijden van de KNJV, zo zijn er de standaard jachthondenproeven (SJP) en de meervoudige apporteerproeven (MAP) waar diploma’s behaald kunnen worden op verschillende niveaus.

Uiteraard wordt de Duitse Staande Korthaar ook veel ingezet in de jachtpraktijk waarbij de veelzijdigheid van het werken voor en na het schot een groot voordeel is.

Bekijk voor meer informatie: https://www.jagersvereniging.nl/jagen/jachthonden/werken-met-jachthonden/

Outdoor sporten met de hond – canicross, bikejöring, steppen en dogsurvival

Een andere vrij nieuwe hondensport waarin de korthaar veel gebruikt wordt is de canicross. Canicross is het hardlopen met de hond waarbij de hond aan een speciaal tuig zijn trekkracht gebruikt om als het goed is de snelheid van zijn baas te verbeteren of te ondersteunen. Dit vereist uiteraard enige training (voor zowel baas als hond). De korthaar is hier uitermate geschikt voor door zijn atletische bouw, enthousiasme, uithoudingsvermogen en trainbaarheid. Dogsurvival is een variant op de canicross waarbij er hindernissen op het parcours zijn die door hond en baas genomen moeten worden.

Bikejöring wil zeggen dat de hond voor een mountainbike uitrent en bij het steppen voor de step. Deze vormen van outdoor sporten gaan vaak nog sneller dan de canicross. Belangrijk om te weten is dat er een ontheffing aangevraagd dient te worden voor de laatstgenoemde twee sporten omdat de Duitse Staande Korthaar geen officiële trek- en/of sledehond is.

Voor meer informatie over canicross, bikejöring en steppen: https://www.canicrossnederland.nl/

 

Overige hondensporten en gehoorzaamheid

Andere hondensporten zoals bijvoorbeeld behendigheid zijn ook zeer geschikt om met een Duitse Staande Korthaar te doen. Ze beleven er plezier aan om actief bezig te zijn samen met de baas.

Naast de verschillende hondensporten is het uiteraard ook belangrijk om de hond van pup af aan netjes op te voeden. Dit is niet alleen voor de baas maar ook zeker voor de hond prettig zodat beiden goed op elkaar afgestemd zijn en veel plezier met elkaar kunnen beleven. Met dit doel worden verschillende puppy –  en gehoorzaamheidstrainingen aangeboden.